Beránek

08.04.2022

Suroviny:

  • 6 šťastných vajec
  • 250g cukru
  • 250g rostlinného másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 sáček citronové kúry
  • 2 čajové lžičky rumového aroma
  • 300g mouky (Doves Farm)
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • kandované ovoce

Čokoládová ganache:

  • 250g čokolády (např. hořká čokoláda z Lídlu 72 %)
  • 250g smetany (normální smetana či bezlaktózová smetana)

Postup:

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Do vzniklé pěny přidáme 250g rostlinného másla (pokojová teplota). Vznikne nám našlehaná pěna do které zašleháme vanilkový cukr, citronovou kúru a rumové aroma. Pak přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Mezitím co se šlehá směs s moukou si vyšleháme sníh se špetkou soli. Sníh musí být pevný a držet tvar, poté ho postupně opatrně zašleháváme do směsi s moukou.  Kandované ovoce obalíme v mouce, aby nám nepropadlo na dno. Obalené ovoce ručně zamícháme do vzniklého těsta.

Toto těsto vyjde buď na dva velké beránky, nebo na beránka s biskupským chlebíčkem či malé beránky.

Pečeme na 180 stupňů, cca 40 minut (horkovzduch). Těsto kontrolujeme špejlí.

Po vychladnutí beránka buď pocukrujeme nebo použijeme čokoládovou ganache - čokoládu nalámeme, zalijeme teplou smetanou (smetana by měla pouze perličkovat) necháme chvilku odstát, pak zamícháme a nalijeme na beránka.

Krásné Velikonoce.