Bez lepku, ALE...

27.09.2023

K  tomuto článku se rozhoduji delší dobu, nejen proto, že 4 roky peču a mám svou vlastní výrobničku, ale i proto, že nechci, aby tento článek byl pochopen jinak než byl míněn. 

Znáte to, jste někde na výletě, nebo pracovně v jiném městě, hodíte si do vyhledávače, kde se můžete najíst a máte radost, že v tom malém seznamu najdete kavárnu, či restauraci, kde byste se mohli bezlepkově najíst. Ve většině případů se i dobře najíte a objednaný pokrm vypadá pěkně jak vizuálně, tak Vám i chutná... Jenže bohužel se Vám udělá špatně buď hned nebo pár hodin po konzumaci, či několik dní (záleží, jaké kdo má reakce). Takové ty stavy křečí v břiše, zvracení, průjem, či celkově se necítíte ve svém těle dobře. 

Vzpomínám si na svoje začátky s bezlepkovou dietou, kdy mi vadila i ta nejmenší kontaminace a bylo mi opravdu pekelně, křeče v břiše, kdy jsem měla pocit, že se mi roztrhají střeva, střevní problémy, prozvracená noc a občasně to končilo výjezdem do nemocnice, aby mi ten akutní stav pomohli zvládnout. Teď už naštěstí takové stavy nemám, maximálně je mi nevolno, nebo mám střevní problémy, ale tyhle stavy se dají již zvládnout. 

Naštěstí již mám vybraný seznam podniků, kam chodím pravidelně a vím, že oni ví, co dodržovat, na co si dávat pozor, aby nám bezlepkářům nebylo špatně a neměli jsme zdravotní problémy. 

Tím, že jsem občas hodně na cestách, musím i já někdy navštívit jiný podnik, který nemám ověřený. Občas narazím na to, že obsluha i kuchyně ví, na co si dát pozor a co dodržovat, ale i v dnešní době stále převyšuje riziko kontaminace a neznalost lidí. Bohužel, když je upozorníte, ještě se na vás kolikrát utrhnou a jsou nepříjemní. 

Chtěla bych moc apelovat na podniky, které nabízejí bezlepkové jídla, dezerty a apod., aby si přečetli základní informace, co dodržovat při bezlepkové dietě, že to není jen o tom sehnat/ upéct bezlepkový dort a zákusek , ale je důležité dodržovat i pravidla uskladnění, nebo chystání takových zákusků a pokrmů. 

Nemůže fungovat to, že stejné nástroje se používají jak na lepkové, tak bezlepkové věci, tyto nástroje by měli být řádně oddělené, stejně jako prostor, kde se připravují bezlepková jídla.  Bohužel s touto neznalostí se setkávám opravdu často, je třeba si uvědomit, že většina lidí co se stravují bezlepkově, se takto stravovat musí a není to jen chvilková dieta pro redukci váhy. V případě, kdy nejste schopni dodržet stávající pravidla, upozorněte zákazníka na to, že daný výrobek/ jídlo obsahuje stopy lepku, pak už záleží na daném zákazníkovi, jak se rozhodne, ale vy budete mít svědomí čisté.

Ještě jednou bych ráda zdůraznila to, že tento článek je hlavně informativní a nechci, aby byl chápán jakkoliv jinak. Je sepsán nejen pro restaurace, kavárny, cukrárny, různá občerstvení, ale i pro zákazníky nebo lidé začínající s bezlepkovou stravou.