Hnětýnky

20.01.2020

Suroviny:

  • 250g rostlinného másla (Hera, Lando,...)
  • 250g cukru
  • 6 šťastných vajec
  • 300g bezlepkové mouky ( Doves Farm-růžová, Nutrifree Mix per Dolci, Schär)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 čajové lžičky rumového aroma
  • kůra z celého citronu (pozor na bílou část pod kůrou, ta je hořká)
  • 2 čajové lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Máslo a vejce si vyndáme, aby měli pokojovou teplotu. Oddělíme žloutky od bílků.

Máslo utřeme s cukrem, aby vzniklo hladké a nadýchané těsto.  Pak k těstu postupně přidáváme žloutky. Mezitím si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. 

Do těsta vmícháme rumové aroma, vanilkový cukr a kůru.

Nakonec přimícháme postupně mouku s kypřícím práškem. Na závěr ručně vmícháme sníh. 

Připravíme si vymazané formičky na hnětýnky a přibližně do půlky je naplníme, ne víc, hnětýnky nám ještě narostou. 

Pečeme na 150°C do zlatova (kontrolujeme špejlí).

Ozdobíme dle fantazie.