Medovník

20.05.2020

Suroviny:

  • 3 šťastné vejce
  • 150g cukru
  • 250g rostlinného másla
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 400g bezlepkové mouky (růžová Doves Farm, NutriFree Mix per Dolci, Schär C)

Krém:

  • Salko nebo kokosové slazené mléko (Puroshop)
  • rostlinné máslo

Postup:

Vytvoříme vodní lázeň, tak že do většího hrnce dáme vodu a na ten hrnec dáme menší hrnec nebo misku. 

Do horního hrnce vložíme rostlinné máslo a necháme ho rozpustit, když je rozpuštěné přidáme cukr a šleháme, pak přidáme vejce a med. Smícháme si mouku s jedlou sodou a postupně zašleháváme mouku. Vznikne nám tuhé lesklé těsto.

Připravíme si pečící papíry na které si nakreslíme kruhy, aby jsme věděli kam budeme natírat těsto. Těsto přetíráme přes kraje kruhu, po upečení budeme z odřezů dělat drobenku na ozdobení medovníku. 

Každou placku pečeme zvlášť na 160°C do růžova, pozor, nesmí ztmavnout budou pak hořké.

Mezitím si můžeme připravit krém když vyšleháme salko s rostlinným máslem.

Když máme všechny placky upečené , podle šablony ořežeme. Každou placku potřeme krémem a skládáme na sebe. Krémem potřeme i boky dortu.

Ořezky rozdrtíme ručně nebo mixérem a posypeme vršek dortu a strany.

Dozdobíme např. pekanovým nebo vlašským ořechem.