Švestkový koláč

01.01.2022

Suroviny:

Na linecké těsto:

  • 250g bezlepkové mouky (Doves Farm fialová)
  • 80g cukru
  • 1 balení citronového nebo vanilkového cukru
  • 120 g rostlinného másla (Hera, Lando)
  • 1 šťastné vejce

Na náplň:

  • 500g  vypeckovaných švestek
  • cukr
  •  2 tvarohy bez laktózy
  • vanilkový cukr
  • 2 šťastná vejce
  • skořice

Na drobenku:

  • rýžová mouka
  • cukr
  • rostlinné máslo

Postup:

Jako první si připravíme linecké těsto, aby si těsto dostatečně odpočinulo.  Smícháme veškeré suroviny dohromady a vytvoříme těsto, buď ručně nebo v hnětacím robotu. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc do ledničky.

Druhý den si vyndáme těsto ven z lednice a necháme ho povolit při pokojové teplotě. Mezitím si připravíme náplň. Omyté a vypeckované švestky nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce, chvilku restujeme a po chvilce přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Občasně zamícháme, ale dáváme pozor, aby se směs nepřipálila. Restujeme chvíli, pouze do rozpuštění cukru.  Na závěr zasypeme troškou skořice na provonění. Hotovou směs necháme vychladnout. 

Povolené těsto ještě ručně prohněteme a buď můžeme těsto vmačkat do formy nebo těsto vyválíme a vložíme do formy (použila jsem dortovou formu). Záleží na co se kdo cítí.  Když máme těsto ve formě propícháme ho vidličkou nebo špejlí, aby se nám těsto nenafouklo. Připravené těsto dáme na cca 10 minut do lednice, nebo na 5 minut do mrazáku. A dáme si předehřát troubu na °180°C.

Připravíme si drobenku tak, že smícháme mouku s cukrem a přidáme máslo, mačkáme dokud nám nevznikne drobenka. 

Do mísy dáme oba tvarohy s vanilkovým cukrem a promixujeme (pokud je směs málo sladká můžeme přidat cukr), pak zašleháme vejce.

Vyndáme formu s těstem z lednice, nalijeme směs s tvarohem a zarovnáme, pak přidáme směs se švestkami a na závěr přidáme drobenku.

Pečeme na 180°C cca 30 minut.