Vánoční banánky/sirky

14.12.2021

Suroviny na těsto:

  • 500g bezlepkové mouky Schär mix C, nebo Schär universal mix
  • 200g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva (Labeta)
  • 5 balíčků vanilkového pudinku (Labeta, Dr. Oetker)
  •  3 celá vejce
  • 3 polévkové lžíce rostlinného mléka (kešu mléko, mandlové mléko nebo bezlaktózové mléko)

Suroviny na namočení:

  • 100g čokolády
  • 100g bezlaktózové smetany

Suroviny na pomazání:

  • marmeláda dle chuti

Postup:

Všechny suché suroviny smícháme dohromady, vytvoříme důlek a přidáme tekuté suroviny. Ručně nebo v robotu (hnětací hák)  vytvoříme pevné těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočinout.

Druhý den si těsto cca na půl hodiny vyndáme, aby povolilo. Povolené těsto ještě ručně prohněteme a v ručním mlýnku přes formičku protlačíme, poté nakrájíme na stejné tvary, nandáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na cca 170°C horko vzduch do zlatova. 

Když máme sušenky upečené vezmeme si zdobící sáček a marmeládu. Marmeládu utřeme, aby byla tekutější a vložíme do zdobícího sáčku. Vždy na jednu sušenku natřeme marmeládu a slepíme. Když máme banánky slepené vytvoříme si čokoládu. 

Do malého hrnce dáme 100g smetany, hrnec dáme na plotýnku a necháme ohřát, mezitím si nalámeme čokoládu na malé kousky do misky. Jakmile začne smetana perličkovat ( tzn. začnou se tvořit malé bublinky na stranách hrnce) odstavíme hrnec.  A smetanou polijeme čokoládu, necháme chvilku odpočinout a po chvilce mícháme, mícháme tak dlouho dokud nám nevznikne poleva. Postupně namáčíme banánek po banánku do čokoládové směsi. Dáme na chvíli do lednice zatuhnout. 

Tip. hotové banánky nechte aspoň dva dny uležet, budou krásně vláčné.